Colecţia de etnografie și artă populară „Vergu Mănăilă”

Detalii

În urma lucrărilor de reabilitare a clădirii realizate în 2016, expoziția de bază este în curs de amenajare. Pentru detalii privind vizitarea, vezi secțiunea Program/Tarife

 

Colecţia de artă populară „Vergu Mănăilă” face parte din colecţiile de etnografie buzoiană.


Această colecţie este adăpostită de cea mai veche casă din oraş care a aparţinut familiilor Vergu şi Mănăilă, personalităţi ale târgului la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Casa a fost achiziţionată în anii ’70, restaurată – respectându-se structura interioară şi aspectul exterior original.

Construcţia adăposteşte şapte săli de expoziţie în care sunt prezentate ţesături de interior, piese de interior, piese de port, obiecte de uz casnic şi gospodăresc.

Pot fi admirate costume populare femeieşti, între care se remarcă costumul cu androc şi iia lucrată în broci (specific pentru zona noastră) şi costume bărbăteşti; covoare a căror cromatică este realizată în culori naturale (cum ar fi covorul datat 1887); o mare varietate de ştergare – scripţuite sau realizate în „punct muscă”, în cromatica „roşu şi negru”; batiste de nuntă; feţe de pernă; marame de borangic; preşuri ţesute în două iţe; învelitori diferite în cromatică şi ca tip de ţesătură.

Una din încăperi a fost amenajată şi decorată în stilul de casa mare, reprezentând camera pentru oaspeţi care se găsea în fiecare gospodărie ţărănească din spaţiul românesc.

Colecţia mai cuprinde obiecte specifice diferitelor ocupaţii: olărit, viticultură, oierit, pescuit şi vânătoare.

 

AddThis Social Bookmark Button
   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Evenimente  

Manifestări de Ziua Națională a României

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziția de artă cultă "Rodul tainic - sufletul omului"

Vernisarea va avea loc în data de 30 noiembrie 2017, orele 13.00, la sediul Muzeului Judeţean Buzău şi va putea fi vizitată pentru o perioadă de cel puţin trei ani.
AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziție "Podoabe străvechi" și sesiune de comunicări științifice "Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate"

Muzeul Județean Buzău organizează, în perioada 16-18 noiembrie 2017, a XVII-a ediție a sesiunii de comunicări științifice cu titlul: Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate. Pe 16 noiembrie se va vernisa și expoziția "Podoabe străvechi", care va putea fi vizitată până pe 4 februarie 2018.

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...
   

Casa Vergu-Mănăilă pe hartă  

Localizare cu Google Maps, în Buzău, str.Războieni nr.8