Colecţia de etnografie și artă populară „Vergu Mănăilă”

Detalii

În urma lucrărilor de reabilitare a clădirii realizate în 2016, expoziția de bază este în curs de amenajare. Pentru detalii privind vizitarea, vezi secțiunea Program/Tarife

 

Colecţia de artă populară „Vergu Mănăilă” face parte din colecţiile de etnografie buzoiană.


Această colecţie este adăpostită de cea mai veche casă din oraş care a aparţinut familiilor Vergu şi Mănăilă, personalităţi ale târgului la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Casa a fost achiziţionată în anii ’70, restaurată – respectându-se structura interioară şi aspectul exterior original.

Construcţia adăposteşte şapte săli de expoziţie în care sunt prezentate ţesături de interior, piese de interior, piese de port, obiecte de uz casnic şi gospodăresc.

Pot fi admirate costume populare femeieşti, între care se remarcă costumul cu androc şi iia lucrată în broci (specific pentru zona noastră) şi costume bărbăteşti; covoare a căror cromatică este realizată în culori naturale (cum ar fi covorul datat 1887); o mare varietate de ştergare – scripţuite sau realizate în „punct muscă”, în cromatica „roşu şi negru”; batiste de nuntă; feţe de pernă; marame de borangic; preşuri ţesute în două iţe; învelitori diferite în cromatică şi ca tip de ţesătură.

Una din încăperi a fost amenajată şi decorată în stilul de casa mare, reprezentând camera pentru oaspeţi care se găsea în fiecare gospodărie ţărănească din spaţiul românesc.

Colecţia mai cuprinde obiecte specifice diferitelor ocupaţii: olărit, viticultură, oierit, pescuit şi vânătoare.

 

AddThis Social Bookmark Button
   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Evenimente  

Muzeul Județean Buzău, candidat la Premiile European Museum Academy

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

150 de ani de la înființarea Colegiului Național „B.P.Hasdeu” Buzău

Muzeul Județean Buzău va participa la Zilele Colegiului Național „B.P.Hasdeu”, vernisând la sediul Colegiului o micro-expoziție dedicată istoriei acestei prestigioase instituții de învățământ, în 12 septembrie 2017.

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziția "Sunetul muzicii – de la înregistrarea mecanică la cea magnetică", lansată de Ziua Imnului Național

Între 28 iulie - 1 octombrie 2017, vizitatorii vor avea ocazia să admire gramofoane, patefoane, pickup-uri, magnetofoane, cutii muzicale, fonograf, telegrafon, dictafon, textofon, polyfon, orfenion, ceasuri cu mecanisme muzicale, portțigaret muzical, orgă, organetă, concertină, țiteră, vioară electromagnetică, mandolină, combină, casetofon, discuri muzicale etc.

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...
   

Casa Vergu-Mănăilă pe hartă  

Localizare cu Google Maps, în Buzău, str.Războieni nr.8