Nominalizări / Distincții  

   

Cele mai noi publicații  

   

Publicații recente  

   

Parteneri  

   

Muzeul în presă  

   

   

An comemorativ 2017 - MARGARETA STERIAN, pictor şi artist decorator

Detalii
Anul acesta pe 16 martie comemorăm 120 de ani de la naşterea  pictoriţei buzoience Margareta Sterian (16 martie 1897, Buzău – 9 septembrie 1992, Bucureşti).
Evenimentul va fi punctat printr-o expoziţie temporară de artă plastică cu lucrări semnate de artistă, la sediul Muzeului Judeţean Buzău şi printr-o expoziţie retrospectivă de artă decorativă la Muzeul Naţional Cotroceni  ce va fi vernisată în luna aprilie. 
Pentru a cunoaşte şi înţelege personalitatea artistei Margaretei Sterian este necesară o scurtă biografie. 
Studiile de pictură le-a urmat la Academia Ranson cu Roger Bissiére şi Amedée de la Patellière, precum şi cursuri de istoria artei, cu Louis Hautecoeur şi Paul Vitry în L`école de Louvre, Paris (1926 - 1928). 
Are numeroase expoziţii de artă românească peste hotare: la Roma, la Budapesta, Geneva, Paris, Lüdenscheid. Participă la consacrate expoziţii internaţionale: Varşovia, Paris,  Munchën, Istambul, Düsseldorf, Budapesta, etc. 
Expoziţii personale: între 1929 - 1975 deschide  multe expoziţii la Bucureşti. Creează pictură de şevalet, grafică, ilustraţie de carte, decoraţiuni interioare în frescă. 
Premii şi distincţii primite: 1936 – i se acordă Premiul Ministerului Artelor pentru pictură; 1937 – i se acordă Medalia de bronz la Expoziţia artelor şi industriei de la Paris; 1968 –  Ordinul „Meritul Cultural”. Între 1977 – 1984 – i se organizează retrospective ale operei sale la Bucureşti. 1985 – Primeşte Premiul special al Uniunii Artiştilor Plastici din România. 1993 - se organizează postmortem o amplă expoziţie dedicată artistei, la Bucureşti şi mai târziu devine Cetăţean de onoare al municipiului Buzău.
Oferim publicului buzoian spre vizionare două  din lucrările ei ce  fac parte din expoziţia de bază a muzeului  nostru.
Panou textil Buchet, lucrat între anii 1950 -1955; tehnica de lucru, pasmanterie aplicată, brodată, materiale cu structuri diverse cusute de pânza de sac – suport, fragmente originale din costume populare româneşti.
 
 
Buchet
 
Artista ne convinge de importanţa unui element minor, cum este un buchet de flori, care pus în valoare prin scenografia compoziţională, ne face să remarcăm că  florile ei  au o frumuseţe tainică, născută din echilibrul proporţiilor ferme, dată de fragmentele autentice de material, selectate din costumele populare româneşti. Acest buchet devine un tărâm ce alcătuieşte un univers decorativ în care se întâlnesc arta populară cu arta decorativă ca o expresie a dragostei pentru tradiţie şi creaţie a poporului român, pentru frumuseţe şi nobleţe. 
 
Ctitorii
 
 
Panoul textil Ctitorii - pânză de sac, tehnica de ornamentare: pasmanterie aplicată pe mătase imprimată, catifea cu model în relief, fragmente de fotă românească, fir metalic aurit, dantelă, broderie, toate cusute;  lucrată în anul 1968.
Lucrarea separă lumea ei fictivă de cea reală printr-un ancadrament – ramă, confecţionat din catifea cu structuri vegetale în relief.
Nobleţea echilibrată a panoului textil este dată de regia de compunere a figurilor umane în scenografia lucrării şi pusă în valoare prin geometrizarea tuturor elementelor compoziţionale, prin încărcătura vestimentaţiei cu fragmente autentice din însăşi costumul popular românesc, prin numărul, aranjamentul şi dimensiunile lor, prin semnificaţia titlului - pot fi sugeraţi conducătorii ţării, întemeietorii României, ai mânăstirilor, ai spiritualităţii noastre de veacuri. În locul cel mai important din lucrare, în centrul geometric este amplasată macheta unei mânăstiri, un simbol cu o mare putere de generalizare, simbol al creştinătăţii dintotdeauna a poporului român. 
Pentru a ilustra imensitatea timpului, totdeauna acelaşi şi totuşi în mişcare permanentă, ani, secole şi milenii - planul din fundal este plat, din structura monotană, monocromă şi vibrată a pânzei de sac.
Panoul textil al Margaretei Sterian este o confruntare între un grafism decorativ inspirat aici din arta populară şi un suflu modern, nou, contemporan.
 

 

AddThis Social Bookmark Button
   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Evenimente  

Manifestări de Ziua Națională a României

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziția de artă cultă "Rodul tainic - sufletul omului"

Vernisarea va avea loc în data de 30 noiembrie 2017, orele 13.00, la sediul Muzeului Judeţean Buzău şi va putea fi vizitată pentru o perioadă de cel puţin trei ani.
AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziție "Podoabe străvechi" și sesiune de comunicări științifice "Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate"

Muzeul Județean Buzău organizează, în perioada 16-18 noiembrie 2017, a XVII-a ediție a sesiunii de comunicări științifice cu titlul: Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate. Pe 16 noiembrie se va vernisa și expoziția "Podoabe străvechi", care va putea fi vizitată până pe 4 februarie 2018.

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...