Colecția globe-trotterului Dumitru Dan

Detalii

Colecţia globe-trotterului Dumitru Dan (Buhuşi, jud. Neamţ, 14 iulie 1890 – Buzău, jud. Buzău, 4 decembrie 1978) din patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău este o colecţie de o uimitoare bogăţie informaţională ce evidenţiază în primul rând, diversitatea culturală, politică, geografică şi ocupaţională a oamenilor pe care globe-trotterul i-a întâlnit cu prilejul călătoriei pe jos în jurul lumii (între 1910-1916 şi finalizată pe 20 iulie 1923). A mai călătorit în perioada interbelică prin Europa: în Italia (1924, 1927, 1930), Elveţia (1927) etc.

Dumitru Dan a fost declarat câştigătorul concursului organizat de societatea franceză Touring-Club de France pentru cei 100.000 de kilometri parcurşi pe jos în jurul lumii primind şi titlul de campion mondial la această categorie. Călătoria a început pe 1 aprilie 1910, la Bucureşti, împreună cu alţi 3 români, toţi studenţi la Paris, Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu şi Paul Pîrvu, însoţiţi fiind şi de câinele ciobănesc, Harap. Pe parcursul traseului ceilalţi membri ai echipei României au murit în India, China, S.U.A., Dumitru Dan fiind singurul supravieţuitor al echipei României şi câştigătorul concursului. Conform contractului cu asociaţia franceză de turism, Touring-Club de France, traseul de 100.000 km pe jos urma să fie parcurs în 6 ani, însă până la 1 aprilie 1916, Dumitru Dan parcursese 96.000 de km, călătoria fiind întreruptă datorită declanşării primului război mondial.

Documentele cu vize de control aduse de el de pe întreg pământul sunt scrise în limbi precum: română, franceză, engleză, spaniolă, italiană, olandeză, germană, rusă. Sunt datate şi poartă semnături, ştampile sau sigilii ale instituţiilor pe care le-a vizitat, confirmându-se astfel prezenţa sa în acel loc, la data respectivă. Aceste documente au fost semnate de preşedinţi de state, guvernatori de state sau provincii, diplomaţi, miniştri, secretari de stat, primari, preşedinţi şi directori de organizaţii sau societăţi, secretari, poliţişti, bibliotecari, curatori de muzee, preoţi, etc. În extraordinara sa aventură Dumitru Dan a străbătut 74 de ţări şi peste 1500 de oraşe. deşerturi de nisip şi de gheaţă, jungle africane şi pampasuri din America de Sud, cuprinzând 107 paralele (67˚ la nord şi 40˚ la sud) şi bineînţeles toate cele 360 de meridiane ale globului. Globe-trotterii români au fost tot timpul îmbrăcaţi în costume naţionale româneşti, au rupt 497 de perechi de opinci şi, pentru a se putea susţine material, au ţinut mici conferinţe-spectacol interpretând poezii, cântece şi dansuri româneşti în marile oraşe şi capitale ale lumii.

În a doua parte a vieţii, Dumitru Dan s-a stabilit la Buzău, devenind aşadar o personalitate a acestui oraş şi a istoriei noastre locale, faima sa depăşind desigur graniţele judeţului şi pe cele naţionale. Performanţa sa, unică până la acea vreme, este expresia perseverenţei, a voinţei, a rezistenţei fizice şi a unor trăsături psiho-morale ieşite din comun, care l-au ajutat să câştige un concurs şi el ieşit din comun. După primirea premiului în 1923 în capitala Franţei, revenind în ţară, profesorul, stabilit la Buzău, a devenit un neobosit conferenţiar obţinând şi în acest domeniu un record: prezenţa de peste 2000 de ori în mijlocul ascultătorilor din diferite localităţi rurale sau urbane ale României, unde a vorbit despre „excursia” sa şi a prietenilor lui, Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu şi Paul Pârvu, care au decedat pe parcursul călătoriei. Primul a murit intoxicat cu opiu în somptuosul palat al unui rajah bogat din Bombay, în data de 17 iulie 1911. Al doilea a căzut într-o prăpastie în munţii Nan – Ling din China, suferind numeroase fracturi şi leziuni interne care i-au fost fatale (1912). Şi al treilea a rămas internat într-un sanatoriu în SUA, în oraşul Jacksonville (Florida) pentru un timp, deoarece contactase un grav reumatism poliarticular în timpul dificilului traseu: Siberia-Strâmtoarea Bering-Alaska. În mai 1915, Pârvu murea cu ambele picioare amputate în Cleveland.

Înregistrările audio din patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău redau foarte multe întâmplări frumoase sau amuzante, triste ori primejdioase ori de-a dreptul critice, disperateîntâmplări cu vameşi, cu triburi şi populaţii periculoase, cu temuţii vânători de capete, cu sufragete scoţiene, cu regi, preşedinţi ori generali aflaţi în plină revoluţie, cu hoţi în hanuri și tâlhari la drumul mare, cu actori, animale sălbatice sau insecte periculoase, cu obstacole naturale de netrecut ori livezi întregi de portocali apărute în cale la doar câteva luni de la năpraznicele geruri din Alaska. Au văzut peisaje minunate, splendori ale naturii, au vizitat muzee, teatre, biblioteci, palate. Au dormit sub cerul liber, prin copaci, în hoteluri modeste ori în locuinţe luxoase unde erau invitaţi de gazde binevoitoare şi generoase. Au fost bine primiţi şi susţinuţi de comunităţile de români din SUA, cele mai multe dintre documentele emise de societăţile de ajutor reciproc ale acestor comunităţi relatând modul călduros în care au fost primiţi globe-trotterii, mulţi dintre românii prezenţi la spectacolele lor fiind foarte bucuroşi şi mândri că fac cunoscut numele ţării pe tot globul.

Au vizitat aproximativ 1500 de localităţi, 74 de ţări, 30 de colonii, traversând 3 oceane şi 7 mări şi de 6 ori ecuatorul.


 • Dumitru Dan și Paul Pârvu, sursa Val Tebeica
 • Dumitru Dan, sursa Val Tebeica
 • Echipa de globetrotteri, sursa Val Tebeica
 • Fotografie în articolul apărut în ziarul Scotsman, Edinburgh- 09.06.1914
 • Certificat emis de Primăria Hamilton, Ontario, Canada - 29.07.1914
 • Certificat emis de Primăria orașului Niagara Falls - 01.08.1914
 • Legitimație emisă pentru Dumitru Dan de ziarul Românul, Cleveland, Ohio - față - 11.08.1914
 • Certificat emis de primăria Chicago - 03.09.1914
 • Cocarda acordată de Societatea Română de ajutorare Frăția Română din Cincinnati, Ohio - 20.09.1914
 • Certificat emis de guvernul statului Maryland, semnează guvernatorul - 30.11.1914
 • Certificat prin care se atestă că Dumitru Dan și Paul Pârvu au vizitat universitatea George Washington - 11.12.1914
 • Certificat prin care se atestă vizita lui Dumitru Dan la palatul prezidențial Cuba, semnat de președintele Mario Garcia Menocal - 21.01.1915
 • Certificat emis de primăria San Juan, Puerto Rico - 11.03.1915
 • Opinci cu nojițe, au aparținut lui Dumitru Dan
 • Opinci fără nojițe, au aparținut lui Dumitru Dan
 • Ocolul pământului pe jos, sursa Paul Diaconescu


Bibliografie

Val. Tebeica, Străbătând lumea. Călători şi exploratori români de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1962.

Val. Tebeica, Români pe şapte continente, Editura Sport-Turism, 1975.

Mădălina Oprea, Conferinţa globe-trotterului Dumitru Dan despre extraordinara sa călătorie în jurul lumii, în Analele Buzăului, vol. IV, Buzău, 2012, pp. 155-190 (imagini incluse);

Mădălina Oprea, Colecţia „Dumitru Dan” din patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău. Un interviu despre călătoria pe jos în jurul lumii, în Analele Buzăului, V, Buzău, 2013, pp. 225-262 (imagini incluse).

 

 

AddThis Social Bookmark Button
   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Evenimente  

Manifestări de Ziua Națională a României

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziția de artă cultă "Rodul tainic - sufletul omului"

Vernisarea va avea loc în data de 30 noiembrie 2017, orele 13.00, la sediul Muzeului Judeţean Buzău şi va putea fi vizitată pentru o perioadă de cel puţin trei ani.
AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziție "Podoabe străvechi" și sesiune de comunicări științifice "Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate"

Muzeul Județean Buzău organizează, în perioada 16-18 noiembrie 2017, a XVII-a ediție a sesiunii de comunicări științifice cu titlul: Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate. Pe 16 noiembrie se va vernisa și expoziția "Podoabe străvechi", care va putea fi vizitată până pe 4 februarie 2018.

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...