Colecția de telefoane

Detalii

Colecţia de telefoane a Muzeului Judeţean Buzău cuprinde peste 200 de piese de provenienţă străine şi româneşti, cea mai veche datând din 1898. Aceasta constituie cea mai mare colecţie din ţară, toate telefoanele fiind restaurate cu piese originale şi în stare de funcţionare. În ansamblul de obiecte regăsim telefoane civile de masă, de perete, telefoane militare şi centrale telefonice din perioade diferite.

Cea mai veche şi deosebită piesă din muzeu o reprezintă un model de telefon Ericsson, ce datează din anul 1898. Acesta este dotat cu baterie locală şi reprezintă precursorul circuitului imprimat. Modelul a fost fabricat pe o perioadă de aproape douăzeci de ani, începând cu anul 1898 şi până aproape de 1920. De menţionat sunt şi două modele de telefon cu disc - Anvers (de perete şi de masă), ambele datând din anul 1934. Modelul de birou a fost folosit o bună perioadă de timp în Spitalul Militar Central, fiind montat în cabinetul şefului secţiei de stomatologie. Modelul London, prezent în cadrul colecţiei sub două variante, datează cam din aceeaşi perioadă cu modelele amintite anterior.

O altă piesă centrală a colecţiei o reprezintă un aparat telefonic de masă artizanal, care datează din anul 1950. Modelul a fost fabricat într-o serie mică, de până la o sută de bucăţi, şi lucrate de către deţinuţii politicii din penitenciarele româneşti. Aceste telefoane au fost introduse si au funcţionat în cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, începând cu anii 1947 – 1948, fiind înlocuite în anii ’70 cu aparate R.F.T. Se presupune că modelul aflat în patrimoniul muzeului ar fi aparţinut fostului lider comunist al României, Gheorghe Gheorghiu Dej. Dintre centralele telefonice aflate în colecţia muzeului amintim modelul prevăzut cu 5 linii Siemens – Halske produs în Germania în anii 1930 şi modelul „Vestitorul”, România, 1943, cu o  capacitate de susţinere de până la 10 linii. 

AddThis Social Bookmark Button
   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Evenimente  

Muzeul Județean Buzău, candidat la Premiile European Museum Academy

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

150 de ani de la înființarea Colegiului Național „B.P.Hasdeu” Buzău

Muzeul Județean Buzău va participa la Zilele Colegiului Național „B.P.Hasdeu”, vernisând la sediul Colegiului o micro-expoziție dedicată istoriei acestei prestigioase instituții de învățământ, în 12 septembrie 2017.

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziția "Sunetul muzicii – de la înregistrarea mecanică la cea magnetică", lansată de Ziua Imnului Național

Între 28 iulie - 1 octombrie 2017, vizitatorii vor avea ocazia să admire gramofoane, patefoane, pickup-uri, magnetofoane, cutii muzicale, fonograf, telegrafon, dictafon, textofon, polyfon, orfenion, ceasuri cu mecanisme muzicale, portțigaret muzical, orgă, organetă, concertină, țiteră, vioară electromagnetică, mandolină, combină, casetofon, discuri muzicale etc.

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...