Personalități buzoiene

Detalii

Muzeul Judeţean Buzău deţine un număr important de obiecte şi bunuri care au aparţinut unor personalităţi buzoiene de seamă. Oameni care prin întreaga lor activitate au contribuit la îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional şi a spiritualităţii româneşti sau s-au afirmat în viaţa social-politică a ţării.

Vladimir Maximilian (1882-1959), artist de teatru şi operetă, una din gloriile scenei româneşti; muzeul deţine piese de mobilier din biblioteca şi salonul familiei, tablouri, documente, caiete de regie, decoraţii, obiecte de recuzită, precum şi diverse alte obiecte care au aparţinut soţiei sale, apreciata artistă de operetă, Annie Aurian.

Alexandru Marghiloman(1854-1925), mare proprietar, deputat şi senator de Buzău, ministru şi prim ministru (martie-octombrie 1918), şeful Partidului Conservator şi  teoretician al „doctrinei conservatoare”. Pe lângă bustul lui Alexandru Marghiloman, muzeul deţine piese de mobilier şi de artă decorativă care i-au aparţinut: bibliotecă, fotoliu, farfurii decorative, statuete, oglinzi, la care se adaugă documente, scrisori, albume, fotografii (Vila „Albatros”, reşedinţa sa din Buzău), volumele „Note politice”, (Bucureşti, 1925) etc.

Alături de aceştia, mai amintim alte două personalităţi ale vieţii politice buzoiene: Scarlat Voinescu (1818-1869), paşoptist şi unionist, deputat în Divanul Ad- hoc, prefect de Buzău şi Emil Teodoru (1851-?), prefect şi primar de Buzău, membru al Partidului Conservator; în colecţia muzeală se regăsesc documente, scrisori, fotografii, brevete, ordine, medalii şi obiecte personale.

Gheorghe Tattarescu(1820-1894), pictor, elev al Şcolii de zugravi de subţire din Buzău, întemeietor, împreună cu Theodor Aman, al învăţământului artistic românesc; amintim două lucrări ale pictorului, care se regăsesc în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău: „Portretul paharnicului Atanasie Dedulescu” şi „Familia Creţulescu”. Colecţia muzeală este completată de un număr important de lucrări semnate de pictori buzoieni recunoscuţi, dintre care amintim: „Seceriş” şi „Flori” de Ştefan Popescu (1872-1948), „Pescar breton” de Constantin Petrescu-Dragoe (1887-1937), „Pepeni şi struguri” de Petre Iorgulescu-Yor (1890-1929).

În patrimoniul muzeului se regăsesc şi o serie de documente şi obiecte care au aparţinut primului globe-trotter român Dumitru Dan (1890-1978), cel care a finalizat înconjurul lumii pe jos între 1910-1916; 1923. Mai sunt prezente în expunere și obiecte care ilustrează activitatea lui Constantin Apostol (1903-1995), component al echipei militare de echitaţie a României, care a participat şi a câştigat numeroase trofee la concursuri internaţionale de hipism.

AddThis Social Bookmark Button
   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Evenimente  

Manifestări de Ziua Națională a României

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziția de artă cultă "Rodul tainic - sufletul omului"

Vernisarea va avea loc în data de 30 noiembrie 2017, orele 13.00, la sediul Muzeului Judeţean Buzău şi va putea fi vizitată pentru o perioadă de cel puţin trei ani.
AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...

Expoziție "Podoabe străvechi" și sesiune de comunicări științifice "Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate"

Muzeul Județean Buzău organizează, în perioada 16-18 noiembrie 2017, a XVII-a ediție a sesiunii de comunicări științifice cu titlul: Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate. Pe 16 noiembrie se va vernisa și expoziția "Podoabe străvechi", care va putea fi vizitată până pe 4 februarie 2018.

AddThis Social Bookmark Button
Citește mai departe...