Muzeu
×
  • Muzee
  • Colecții
  • Evenimente Biblioteca
  • Cercetare
  • Administrativ
  • Tarife servicii
  • Proiecte
  • Program
  • Bilete online
  • Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”

    Expoziţia de bază a Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” este găzduită într-una dintre cele mai vechi clădiri păstrate în municipiul Buzău, fostă proprietate a familiilor boierești Mănăilă și Vergu. Din informațiile existente, edificarea casei ar fi fost începută către sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea de către marele căpitan de lefegii și mare șătrar Mănăilă. Ulterior, urmașii acestuia s-au înrudit cu familia Vergu și au modificat casa. În perioada anilor 1971-1974, ajungând în proprietatea județului Buzău, clădirea a fost restaurată și modernizată. Ample lucrări de conservare-restaurare au fost efectuate și în anul 2017. În prezent, clădirea este situată pe strada Războieni din municipiul Buzău, la numărul 8, și are statutul de monument istoric de arhitectură de interes național (cod LMI: BZ-II-m-A-02350).

    Din punct de vedere al arhitecturii, casa Vergu-Mănăilă dă mărturie despre influențele rurale și cele aulice în construcția reședințelor boierești din zona Buzăului în secolele XVII-XVIII. În partea superioară, spațiul interior este compartimentat în șase camere. Accesul în camere se realizează dintr-un hol lung și larg. Tot în partea superioară, celor șase camere li se adaugă un pridvor deschis. La demisolul clădirii se află cinci încăperi utilizate pentru depozitare, iar la subsol o pivniță. Amenajarea peisagistică a grădinii casei contribuie la singularizarea arhitecturii în mediul rezidențial adiacent.

    Actuala colecție a Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” cuprinde 4091 de artefacte, achiziţii şi donaţii din spaţiul buzoian, şi acoperă domeniile: costum popular, mobilier, obiecte de uz caznic, obiecte decorative, unelte şi icoane.

    Expoziția de bază Locuinţa tradiţională din spaţiul buzoian oferă publicului elemente complete privind ambientul dintr-o gospodărie ţărănească de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. În plus, spațiul expozițional creează premisele familiarizării vizitatorului și cu modul de înțelegere a vieții în care aspectele legate de divinitate, de natură și de locurile natale ocupă locurile de frunte. Artefactele sunt expuse în cinci săli ce corespund spațiilor unei locuințe tradiționale: bucătăria, cămara, camera de locuit, camera de lucru şi casa mare. Astfel, prin modurile de expunere și prin pluralitatea artefactelor, expoziția valorizează de novo bogatul patrimoniu etnografic buzoian.

    Scroll to Top